Devlet-i Aliyye-i

Zaman Tuneli

M.Ö 501
Tomris Han
Tomris Han

Tomris Han Tomris Han, Bozkırın Kadın Savaşçısı Tarihin unutulmaz kadın liderlerinden biri olan Tomris Han, Massaget kabilesinin kudretli lideridir. Onun cesareti ve liderlik yetenekleri, Asya bozkırlarının derinliklerinden Pers İmparatorluğu’na meydan okuyan bir direnişin sembolü haline gelmiş Türk Hükümdar. M.Ö. 6. yüzyılda yaşayan Tomris Han, Spargapis’in kızı olarak dünyaya gelmiştir. Babası,…
Devamı

M.Ö. 220
216
Büyük Hun Devleti
Büyük Hun Devleti

Tarihteki İlk Türk devleti, Hun Türkleri tarafından kurulmuştur. Elbette Türk tarihini daha eskilere taşıyan Türk devletleri kurulmuştu. Fakat tam anlamıyla bir devlet yapılanması olan ve boy özelliğinin üzerine çıkarak devletleşme sürecini sağlamış, hatta imparatorluk olarak anılabilecek ilk büyük Türk devleti Büyük Hun Devleti olmuştur. İlk hükümdarı ve kurucusu Teoman Han’dır.…
Devamı

M.Ö 209
Mete Han
Mete Han

Mete Han Mete Han (OĞUZ KAĞAN), Öyle işler başardı ki; dillere destan oldu… Yüzyıllardır, Türk Milleti’nin belleğinde OĞUZ HAN adıyla yaşadı ve yaşamakta! Tarihin puslu-dumanlı ufkundan, şimdilik, sadece küçük bir ışık huzmesi olarak bize ulaşan Alp Er Tunga’dan sonra, Mete Han, Türklüğün ilk gurur anıtı.O, büyük bir devlet adamı… O, büyük bir…
Devamı

M.Ö 200
Baideng Muharebesi (BAYDENK )
Baideng Muharebesi (BAYDENK )

Baideng Muharebesi (BAYDENK ) Baideng Muharebesi (BAYDENK ), Mete Han Tarihe ilk adım atışı ve koskoca Çin ordusunu asırlar sonra bile kullanılan  kurt kapanı taktiği ile yendiği savaştır. Baideng Muharebesi (BAYDENK ), Bozkırdan Çin’e doğru daha önce de akınlar olmakta ve küçük çatışmalar yaşanmaktaydı. MÖ 221’de Çin’de siyasi birlik sağlandı…
Devamı

48
216
Batı Hun Devleti
Batı Hun Devleti

Türk Tarihi literatüründe “ Batı Hun” kavramı pek çok Hun İmparatorluğu için kullanılmıştır. Hohanye yönetimindeki Doğu Hun İmparatorluğunun bölünmesiyle oluşan Kuzey ve Güney Hun İmparatorlukları içinde Doğu ve Batı Hun ibaresi geçer. Birçok kaynakta olduğu gibi bu kaynakta da Çiçi dönemindeki Hun İmparatorluğu Batı Hun İmparatorluğu olarak adlandırılmıştır. Hohanye idaresindeki Hun İmparatorluğunun…
Devamı

375
469
Avrupa Hun Devleti
Avrupa Hun Devleti

Avrupa Hun Devleti 376 yılında başlayan çeşitli akınlarla Avrupa’daki Hun etkisinin artmasının kuruluşuna zemin hazırladığı, 434 ile 469 yılları arasında hüküm süren Hun kavimlerinin birleşmesi ile oluşmuş bir bozkır konfederasyonu. Avrupa Hun Devleti Hakanları Zaman Tuneli 370 Balamir HanBalamir Han Balamir Han, adı bilinen ilk Batı Hun Türk hükümdarıdır (IV.…
Devamı

420
552
Ak Hun Devleti
Ak Hun Devleti

Büyük Hun Devletinin  dağılması üzerine, Hunların büyük bir kısmı Volga ırmağı üzerinden Batı’ya doğru göç ederken, bir bölümü de Güneye doğru inmiştir. Güneye inen Hunlar daha sonraları Ak Hun Devletini kurmuşlardır. Ortadoğu Hunları da denen Ak Hunlar, bir yüzyıldan fazla bir süre Horasan, Pencap, Afganistan, Hindistan, Harezm, İran ve Doğu…
Devamı

552
745
Göktürk Kağanlığı
Göktürk Kağanlığı

Göktürkler, 542’ye kadar Altay Dağları’nın güney eteklerinde yaşamışlardır. Çin kaynakları, ittifakla Göktürklerin Hunlardan geldiğini ifade etmektedir. Göktürkler, “Aşina” adını taşıyan ve kelime anlamı olarak kurt neslini ifade eden bir Hun ailesine mensupturlar. Kurt, Oğuz Kağan Destanı’nda yol gösterici olarak ifade edilmektedir. Göktürk Kağanlığı 552-745 yılları arasında varlığını sürdürdü. Çin’in Siyenpi…
Devamı

552
İstemi Yabgu
İstemi Yabgu

İstemi Yabgu İstemi Yabgu, Göktürk Devleti, Orta Asya’da 6. ve 8. yüzyıllar arasında var olan ve Türk tarihinde önemli bir yer tutan bir devlettir. Devletin kuruluşu, İstemi Yabgu’nun liderliğiyle gerçekleşmiştir. İstemi Yabgu, Göktürk Devleti’nin kurucusu ve ilk hükümdarıdır. Göktürk Devleti‘nin temellerini M.S. 552 yılında atmıştır. İstemi Yabgu’nun öncülüğünde, Orta Asya’daki…
Devamı

490
Bumin Kağan
Bumin Kağan

Konu Başlıkları Toggle Bumin KağanKağan oluşuKül Tigin yazıtları Bumin Kağan Bumin Kağan, Türk adıyla kurulmuş ilk devlet olan ilk Göktürk Kağanlığı’nın kurucusudur . Bumin, Cücenlerin (Juan Juan) egemenliği altında, kimi araştırmacılara göre federatif bir surette yaşayanTürk grubun reisiydi. Bilahare Tumen (“onbin başı”) unvanı verilmiştir. Çin’de 534 yılında hüküm sürmeye başlayan…
Devamı

565
835
Avar Kağanlığı
Avar Kağanlığı

Avar Kağanlığı Göktürkler, 552 yılında Juan Juan devletini yıkmışlar ve bir kısmı batıya çekilmişti. Batıya çekilenlerin önemli kısmını Hun ve Uar soylarından gelen iki kabile oluşturuyordu. Uarlar Moğollarla karışık bir kabile idi. Batıya çekilen bu grup “Apar” olarak anıldı. “Direnen, karşı koyan” anlamına gelen Türkçe kökenli bu kelime “Abar” ve…
Devamı

576
Ebu Eyyüb el-Ensari
Ebu Eyyüb el-Ensari

Ebu Eyyüb el-Ensari Ebu Eyyüb el-Ensari,Hazrec kabilesinin Neccâroğulları kolundandır. Hicretten iki yıl kadar önce eşi Ümmü Eyyûb ile birlikte Müslüman olmuş ve Ensar’dan İslamiyet’i ilk kabul edenler arasında yer almıştır. Peygamberimizin hicretinden sonra Resûl-i Ekrem ile ileri gelen sahabelerden Mus‘ab b. Umeyr arasında kardeşlik bağı (muâhât) kurulmuştur. Peygamberimiz ile birlikte…
Devamı

651
983
Hazar Kağanlığı
Hazar Kağanlığı

Hazar Kağanları Ansa’ sülalesindendir(bunun Batı Göktürk’ün Aşina olduğuna dair iddialar bulunmaktadır) ve Orta Asya’dan gelmişlerdir.Hazarların bir süre Büyük Hun Devleti’ne bağlı kavimler arasında bulunmuş olmaları ihtimali vardır. 586’dan sonraki Bizans kaynaklarında Hazarlar, “Türkler” olarak geçmektedir. Hazar Kağanlığı Hakanları Zaman Tuneli 700 Bulan (Hazar) KağanBulan (Hazar) Kağan Bulan (ya da Bulan Sabriel), 700’lü…
Devamı

0732
Göktürk Yazıtları
Göktürk Yazıtları

Konu Başlıkları Toggle Göktürk YazıtlarıGöktürk Yazıtları Hakkında Genel BilgilerYazıtların AmacıYazıtlara Genel Bakış ve Tam Metinlerden SeçmelerProf. Dr. Ahmet Taşağıl’ın KatkılarıTarihi ve Kültürel Önemi Göktürk Yazıtları Göktürk Yazıtları Hakkında Genel Bilgiler Göktürk Yazıtları, Türklerin bilinen ilk alfabesi olan Orhun alfabesiyle, II. Göktürk Kağanlığı döneminde yazılmıştır. Birçok kişi tarafından ilk Türkçe yazıt…
Devamı

745
1368
Uygur Kağanlığı
Uygur Kağanlığı

Önceleri Ötüken’de (bugünkü Moğolistan), daha sonra Uluğ Türkistan denilen Orta Asya’nın değişik bölgelerinde devletler kuran Uygurlar bugün Doğu Türkistan’da yaşamaktadır. Uygur adının aslı tam olarak bilinmemektedir. Kâşgarlı Mahmud’un bu adla ilgili verdiği bilgi daha çok halk etimolojisine dayanır. Uygurlar’dan bahseden Çin kaynakları onları Hunlar’ın soyundan kabul eder ve Huiho (uçan…
Devamı

840
1212
Karahanlı Devleti
Karahanlı Devleti

Türkistan ve Uygur hanları adıyla bilinen bu hânedanın mensupları kara han, kara hakan, arslan kara hakan, buğra karahakan gibi unvanlarında “yükseklik ve yücelik” anlamına gelen kara kelimesini kullandıkları için kurmuş oldukları devlete de ilk defa Rus şarkiyatçısı Vasilij Vasilevic Grigorev 1874’te yazdığı bir makalede Karahanlılar adını vermiş, hânedan daha sonra…
Devamı

860
Alamut Kalesi
Alamut Kalesi

Konu Başlıkları Toggle Alamut KalesiCoğrafi Konum ve İsminin KökeniTarihsel Arka Plan ve İnşasıHasan Sabbah ve Alamut KalesiKuşatmalar ve DirenişMoğol İstilası ve Alamut’un DüşüşüAlamut’un Sonraki DönemleriAlamut Kalesi’nin Mirası Alamut Kalesi Alamut Kalesi, Ortaçağ İslam dünyasında büyük bir stratejik ve sembolik öneme sahip olan bir kaledir. İran’ın kuzeybatısındaki Elburz Dağları’nda yer alan…
Devamı

871
Fârâbî
Fârâbî

Konu Başlıkları Toggle FârâbîEğitimi ve SeyahatleriEserleri ve Bilime KatkılarıFelsefi GörüşleriAhlak ve Siyaset FelsefesiNübüvvet ve Din FelsefesiSonuç Fârâbî Fârâbî, tam adıyla Ebû Nasr Muhammed bin Muhammed bin Tarhan bin Uzluğ el-Fârâbî, İslam felsefesinin en önemli isimlerinden biridir. Doğumu yaklaşık 871-872 yıllarına tarihlendirilir ve Fârâb şehrine (bugünkü Kazakistan’da Otrar bölgesi) nispetle bu…
Devamı

962
1183
Gazneliler Devleti
Gazneliler Devleti

Gazneliler Devleti Adını başşehir Gazne’den alan hânedana Mahmud-ı Gaznevî’nin Yemînüddevle lakabına nisbetle Yemînîler, babasına nisbetle Sebük Teginîler de (Âl-i Sebük Tegin, Âl-i Nâsırüddin) denilir. Sâmânî Devleti’nin Horasan orduları kumandanı olan Alp Tegin, 350’de (961) Vezir Ebû Ali el-Bel‘amî ile birleşerek kendi adayını Sâmânî tahtına çıkarmak istedi, fakat başarısızlığa uğradı. Alp…
Devamı

4 Eylül 973
Biruni
Biruni

Konu Başlıkları Toggle BiruniBilimsel Kariyerinin İlk YıllarıGazne Yılları ve Hindistan SeyahatleriBilime KatkılarıSon Yılları ve Mirası Biruni Bîrûnî, 4 Eylül 973 tarihinde Harizm’ın merkezi olan Kas (günümüzde Köhneürgenç) şehrinde doğmuş ve bilim dünyasına damgasını vuran bir âlim olarak tarihe geçmiştir. Harizm bölgesi, Fars, Soğd ve Türk unsurlarını bir arada barındıran bir…
Devamı