Oğuzlar’ın Kınık boyuna mensup olan hânedan adını Oğuz Devleti’nin ordu kumandanı Selçuk Bey’den alır. Selçuk Bey’in Mîkâil, Arslan (İsrâil), Mûsâ, Yûsuf ve Yûnus adlı beş oğlu vardı. Gayri müslimlerle yapılan bir savaşta şehid düşen Mîkâil’in Dâvud (Çağrı Bey) ve Muhammed (Tuğrul Bey) isimli iki oğlu dedeleri Selçuk Bey tarafından büyütülmüş, anneleri Türk geleneğine göre amcaları Yûsuf ile evlendirilmişti. Selçuk Bey muhtemelen  (961) yılında Yenikent’ten Cend şehrine gelmiş ve burayı beyliğin merkezi yapmıştı.

Büyük Selçuklu Devleti Sultanları

Zaman Tuneli

1037
Tuğrul Bey
Tuğrul Bey

Tuğrul Bey Tuğrul Bey, Seyhun boylarındaki Cend şehrinde doğdu. Yetmiş yaşlarında vefat ettiğine göre  (995) dünyaya geldiği söylenebilir. Babası Mîkâil gayri müslim Türkler’le yapılan bir savaşta şehid düştüğünden Tuğrul ile ağabeyi Çağrı’yı dedeleri Selçuk Bey büyüttü. Selçuk Bey’in ölümünün ardından yerine oğullarından Arslan (İsrâil) Yabgu geçti. Arslan Yabgu, Cend yöresinde…
Devamı

4 Eylül 1063
Sultan Alparslan
Sultan ALPARSŞAN

Sultan Alparslan Sultan Alparslan, Muhammed Sultan ALPARSLAN olarak bilinir. Horasan Meliki Çağrı Bey’in oğludur. Doğum tarihini  tarihçileri (1032-33), daha sonraki kaynaklar ise  (1030) olarak vermektedirler. Ancak Ortaçağ İslâm tarihçilerinin en güveniliri kabul edilen İbnü’l-Esîr, devrinin diğer tarihçileri gibi 1033 yılını kaydetmekle birlikte, 1029  yapıldığı bilinen Selçuklu-Karahanlı savaşı başlamadan önce Çağrı…
Devamı

1072
Melikşah
Melikşah

Melikşah 9 Cemâziyelevvel 447’de (6 Ağustos 1055) doğdu. Daha küçük yaşta iken babası Alparslan ona özel ilgi ve ihtimam gösterdi ve Gürcistan seferine çıkarken oğlunu da yanında götürdü. Melikşah, Vezir Nizâmülmülk ile birlikte karargâhta kalıp babasına vekâlet etti

1092
I. Mahmud Büyük Selçuklu Sultanı
I. Mahmud Büyük Selçuklu Sultanı

I. Mahmud Büyük Selçuklu Sultanı I. Mahmud Büyük Selçuklu Sultanı, beş yaşında iken 1092-1093 döneminde Büyük Selçuklu Devleti hükümdarı ve 1093-1094'te İsfahan ve Fars bölgesi tâbî hükümdarı ilân edildi. Kasım 1092'de Melikşah öldüğü zaman 13 yaşında olan ve meşru varisi olarak ilan edilmiş bulunan Ebu'l Muzaffer Berkyaruk, Büyük Selçuklu Devleti…
Devamı

3 Şubat 1094
Berkyaruk
Berkyaruk

Berkyaruk Berkyaruk, Sultan Melikşah’ın Zübeyde Hatun adlı hanımından  (Haziran 1081) İsfahan’da doğan oğludur. Sultan Melikşah, çok sevdiği veliaht Şehzade Ahmed’in ölümünden sonra veziri Nizâmülmülk’ün de tavsiyesiyle hayattaki oğullarının en büyüğü olan Berkyaruk’u veliaht tayin etti. Ancak Melikşah’ın âni ölümü üzerine karısı Terken Hatun beş yaşındaki oğlu Mahmud’u sultan ilân ettirmek…
Devamı

1105
II. Melikşah
II. Melikşah

II. Melikşah II. Melikşah, Büyük Selçuklu Sultanı. Berkyaruk'un oğludur. Babası Berkyaruk 1105'te ölünce daha çocuk iken bir yılı süren Büyük Selçuklu sultanlığına getirildiyse de amcası Muhammed Tapar tarafından sultanlık tahtından indirildi.Tarihçi Ebu Feda'ya göre veremden hasta olan babası Sultan Berkyaruk ölmeden bir ay önce oğlunu kendine varis tayin etmiş ve…
Devamı

12 Ocak 1105
Muhammed Tapar
Muhammed Tapar

Muhammed Tapar Muhammed Tapar, 21 Ocak 1082 Tâceddin Seferiyye Hatun adlı bir câriyeden doğdu. Babası Sultan Melikşah Bağdat’ta vefat ettiğinde (1092) yanında bulunuyordu. Bir süre sonra beş yaşındaki oğlu Mahmud’u Büyük Selçuklu tahtına çıkarmaya çalışan üvey annesi Terken Hatun’la başşehir İsfahan’a gitti. Ağabeyi Berkyaruk, İsfahan’da Terken Hatun ile Mahmud’u muhasara…
Devamı

25 Şubat 1117
Sencer
Sencer

Sencer Sencer, 5 Kasım 1086) Sincar’da doğdu. Babası Sultan Melikşah’tır. Sencer isminin ona doğum yerinden dolayı verildiği rivayet edilir. Adının Sancar olduğunu, bu kelimenin Türkçe “saplamak” anlamındaki sançmak kelimesinden türetildiğini belirten kaynaklar da vardır , çocukluğunda geçirdiği çiçek hastalığının Ömer Hayyâm tarafından tedavi edilmesine rağmen yüzünde korkunç izler bıraktığı belirtilmektedir.…
Devamı