Nişancı Mehmed Paşa

Nişancı Mehmed Paşa, Nişancı Mehmed Paşa Mısır’a yaptığı ticaretle de meşgul olan Hacı Ali adında Kayseri’nin Erkilet köyünden birinin oğludur. Nusretname’de, “Ermeni Mehmet Paşa” diye nitelelendirilmekle onun Ermeni asıllı olduğu ima edilmektedir.

Nişancı Mehmed Paşa bazı küçük hizmetlerde bulunduktan sonra İstanbul’a geldi. Halep valisi olarak göreve tâyin olunan Silahdar Süleyman Paşa yanında çalışmaya başladı. Silahdar Süleyman Paşa 1710’da sadaret kaymakamı ve 1712’de sadrâzam; 1713’te kaptanı derya olduğu zamanlarda onun kethüdalığını yaptı. Silahdar Süleyman Paşa 1714’te Girit valisi olunca onun yanında kethüdalıktan istifa etti. Silahdar Damat Ali Paşa’nın sadrazamlık döneminde Sipahi ağalığı vekilliği yaptı.

Nişancı Mehmed Paşa 1716’de Silahdar Damat Ali Paşa’nın Avusturya seferine yetiştirmek üzere Dükakin sancağından yaya asker yazmaya memur edildi ve bu sırada (sonradan Nevşehirli Damat İbrahim Paşa olarak anılacak) “Mevkufatçı İbrahim Efendi” ile tanıştı ve yakın arkadaş oldu. Mehmet Efendi, Dükakin’den tedarik ettiği askerle orduya yetiştiği zaman, ordu Petrovaradın Muharebesi’nde mağlup olup Silahdar Damat Ali Paşa şehit düşmüştü. Fakat bunun hizmeti takdir olunarak kendisine Halep muhassıllığı verildi.

Nişancı Mehmed Paşa, Halep’e gitmekte iken Edirne’ye uğradı. Dostu (sonradan Nevşehirli Damat İbrahim Paşa olarak anılacak) İbrahim Paşa, o sırada vezirlik rütbesini almış olup sadrazam kaymakamlığı yapmaktaydı. Kendisini Halep’e göndertmeyerek kapıcılar kethüdalığına tâyin ettirdi. Dört ay sonra da Şubat 1717’de onun vasıtasıyla vezirlik verilip nişancı yapıldı.

Nişancı Mehmed Paşa 1717’deki Avusturya seferi için III. Ahmet orduda emin ve muktedir birisinin bulunarak sadrazam olan Hacı Halil Pașa’ya idare desteği ve teşvik vermesini etmesini arzu etmekteydi. Bu nedenle Nişancı Mehmet Paşa bu seferde ordu ile cepheye gitti. Belgrad önündeki muharebede mağlup olan ordu Niş’e çekildi. Bu mağlubiyetin sorumlusu görülen ve azil edilen Sadrazam Hacı Halil Paşa’nın yerine kimin sadrazam ve serdar-ı ekrem yapılması sorunu ortaya çıktı. Bu sırada pâdışâh, sadrazam kaymakamı Damat İbrahim Paşa’yı sadrazam yapmak istemekteydi. Fakat Damat İbrahim Paşa böyle pek nazik dönemde sadrazamlık yetkisi yüklenmekten çekinmekteydi.

Ebu Bekir Paşa  Edirne’de sadaret kaymakamlığı görevinde daha fazla katkı yapabileceğni iddia etti. Niş’te orduda bulunan yakın arkadaşı Nişancı Mehmet Paşa’yı tavsiye etti. Böylece 26 Ağustos 1717’de Tevkii Nişancı Mehmet Paşa sadrazam ve serdar-ı ekrem tayin edildi.

Nişancı Mehmet Paşa 1718’de ordunun cepheye hareketi esnasında sadaret kaymakamı olan Damat İbrahim Paşa Avusturya ile sulh müzakeresine girişmesi taraftarı idi ve III. Ahmed’in muvaffakatını almıştı. Fakat sadrazam Nişancı Mehmet Paşa, sulh müzakerelerine aleyhtar idi. Bunun üzerine 10 Mayıs 1718’de sadrazam azledildi ve Damat İbrahim Paşa sadrazamlığa getirildi.

Nişancı Mehmet Paşa azlinden sonra hemen Mayıs ortalarında Venedikliler tarafından alınmış olan Preveze ve Dubnice kalelerini geri almak için Yanya sancağı ile Narda seraskerliğine tayin edildi. Fakat yapılan müzakereler dolayısıyla orada seraskerliği gerektiren bir iş bulunmadığı anlaşıldı.

Nişancı Mehmet Paşa Eylül 1718’de Tırhala sancağı ve Niğbolu sancağı ile birlikte Niş muhafızlığı görevine nakledildi.

1719’da doğu Anadolu’da Van eyaleti valiliği verildi. Ama tam bu sırada Girit’te Kandiye muhafızı Köprülüzade Numan Paşa öldü ve Şubat 1720’da Nişancı Mehmet Paşa onun yerine Girit’e Kandiye muhafızlığına gönderildi.

Nişancı Mehmet Paşa daha sonra Mısır valiliği görevine nakledildi. Mısır valiliğinde, kısa bir dönem aralık hariç, Temmuz 1728’e kadar altı yıldan fazla kaldı. Burada bulunan kölemen ve yeniçeri serkeşlerini temizledi; huzur ve asayişi sağladı.

Temmuz 1728’de Ebu Bekir Paşa ile becayiş suretiyle Cidde valisi görevine gitti. Oraya vardıktan sonra çok geçmeden 1728’de öldü. Ölümünde altmış yaşlarında idi. Günümüzde Vahhabiler tarafından tüm mezarları yerle bir edilmiş olan Mekke’deki Mualla mezarlığına gömüldü.