Maden Müzesi

Maden Müzesi bulunduğu nokta, 1880 senesinde üretime açılmış olan Taşkömürü Kurumu tarafından eğitim ocağı olarak da kullanılmıştır. Alan bu görevini günümüzde de hala yerine getirmektedir.

Müzede fuaye alanı, teşhir salonları, toplantı salonu, depolar, hediyelik eşya dükkanı, kafeterya ve idari odalar bulunmaktadır. Ziyaretçiler, bahçe kısmını geçtikten sonra fuaye alanında karşılanmaktadır. Bu alanda ziyaretçilere Zonguldak için kömürün ne anlam ifade ettiği videolar eşliğinde anlatılmaktadır. Ardından ise toplantı salonunda ziyaretçiler Zonguldak’taki kömürcülük faaliyetleri ile ilgili çeşitli tarihi ve teknik bilgiler edinme fırsatını yakalamaktadır.

Merkez Çınartepe Mahallesi, Bülent Ecevit Caddesi, 33 pafta, 129 ada ve 55 parselde bulunan ve Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün 29.08.2006 tarih ve 38314 sayılı yazılarıyla Bakanlığımız Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü adına tahsis edilen 6.932,79 m2’lik alan üzerinde inşa edilen Zonguldak Maden Müzesi 09.12.2016 tarihinde hizmete açılmıştır.

Söz konusu alanda müze binasının yanı sıra TTK İş Güvenliği VE Eğitim Daire Başkanlığına ait Eğitim Ocağı, Müze ve Eğitim ocağı personeli tarafından kullanılan atölye ve işliklerinde olduğu bina ve alanın girişinde güvenlik kulübesi bulunmaktadır.

Bahçe kısmen teşhir alanı olarak kullanılmıştır. Ayrıca Zonguldak Limanında bulunan Maden Şehitleri Anıtının müze bahçesine taşınma işlemleri devam etmektedir.

Müze Binası fuaye, teşhir salonları, toplantı salonu, depolar ve idari birim odalarından oluşmaktadır.

Fuaye alanında Kömür- Şehir İlişkisi ele alınmıştır. Tanıtım odasında 10 dakikalık Zonguldak tanıtımından sonra salonuna alınan ziyaretçilere, Zonguldak’ta kömürcülük hakkında tarihi ve teknik bilgiler verilmektedir.

İkinci kat vitrinlerinde iş güvenliği, topoğrafya, sağlık, sosyal bakım ile ilgili malzemeler ve eğitim kitapları sergilenmektedir.

Üçüncü kat kömürün kok türevleri, fosiller ve kömürün oluşumu anlatılmaktadır.