Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
Sınırları 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı sonrasında ortaya çıkan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) adanın % 36’sını kapsayan kuzey bölümünde yer alır. Yüzölçümü 3355 km<sup>2</sup>, nüfusu 200.000 (1997), nüfus yoğunluğu km<sup>2</sup> başına altmış kişi, para birimi Türk lirası, başşehri Lefkoşe’dir (42.493). Diğer önemli şehir ve kasabaları Gazimagosa (31.286), Girne (15.160), Güzelyurt (19.355) ve İskele’dir.
Kıbrıs Türk Federe Devleti Meclisi, 15 Kasım 1983 günü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ilân ederken aldığı kararda Kıbrıs Türk halkının ırk, millî menşe, din ve dil gibi farklara dayalı olarak insanlar arasında ayırım gözetilmesini, her türlü sömürgeciliği, ırkçılığı, baskı ve tahakkümü reddettiğini; Kıbrıs’ta, Doğu Akdeniz’de, Ortadoğu’da ve dünyada tam bir barış ve istikrarın, özgürlüğün, insan haklarının hâkim olmasını istediğini; Kıbrıs’taki iki halkın millî benliklerini koruyarak kendi kesimlerinde huzur ve güven içinde yaşamaya ve kendilerini yönetmeye hakları olduğuna inandığını; iki halkın aralarındaki sorunları eşit düzeyde müzakerelerle barışçı, âdil ve kalıcı bir çözüme ulaştırmasının mümkün ve zorunlu olduğu görüşüne sımsıkı bağlı bulunduğunu belirtmiştir. Bağımsızlık bildirgesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Birleşmiş Milletler ilkelerine, 1960 kuruluş, garanti ve ittifak antlaşmalarına bağlı kalacağı, Doğu Akdeniz’de barışın, istikrarın ve dengelerin korunmasını daima ön planda tutacağı, hiçbir askerî bloka katılmayacağı, Kuzey Kıbrıs’ı dünyada, Akdeniz ve yakın bölgelerde barışın hüküm sürmesine hizmet edecek bağımsız, bağlantısız bir barış ve huzur bölgesi olarak tutmaya azimli ve kararlı olduğu dünyaya duyuruldu.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanları
Rauf Denktaş Rauf Denktaş, Kıbrıs Türkü siyasetçi ve yazardır. Denktaş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. Rauf Denktaş (27 Ocak 1924 - 13 Ocak 2012[), Kıbrıs Türkü siyasetçi ve yazardır. Denktaş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. 1983'ten 2005'e kadar toplamda 21 yıl 5 ay 9 gün…
Devamı
Mehmet Ali Talat Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Türkü siyasetçidir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ikinci Cumhurbaşkanıdır. 6 Temmuz 1952’de Girne’de doğdu. İlk ve Orta öğrenimini Kıbrıs’ta tamamladı. 1977 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nden yüksek lisans alarak mezun oldu. Doğu Akdeniz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde yüksek lisansını ise, 2004 yılında…
Devamı
Derviş Eroğlu Derviş Eroğlu, Eski Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanıdır. 1938’de Gazimağusa’ya bağlı Ergazi Köyü’nde doğdu, ilkokul tahsilini köy ilkokulunda, orta ve lise tahsilini Mağusa Namık Kemal Lisesi`nde tamamladı. Dr. Eroğlu, 1963 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra 5 yıl Mağusa Sancağı’na bağlı olarak hekimlik görevinde bulundu. Ankara…
Devamı
Mustafa Akıncı Mustafa Akıncı (d. 28 Aralık 1947, Limasol), Kıbrıs Türkü siyasetçi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 4. cumhurbaşkanı. 1973 Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi mezuniyetinden sonra Lefkoşa’ya yerleşti. 1975 KıbrısTürk Federe Devleti Kurucu Meclis’ine seçilerek görev yaptı. 1976 28 yaşında Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanlığı’na seçildi. Bu görevi 1976-1990 yılları…
Devamı
Ersin Tatar Ersin Tatar, 1960 yılında Kıbrıs’ın merkezi, bahçeli evleri, yasemin kokulu sokakları ile ünlü Lefkoşa’da dünyaya geldi… Anne tarafından ailesi Müftü Hakkı efendiye ve ondan da ötesine kadar uzanır. Dedesi Cemal Müftüzade, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluşundan itibaren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Doktor Fazıl Küçük’ün müsteşarlığını yaptı. Ersin Tatar, 8 yaşındayken annesi Canev…
Devamı