Gürcü Ağa Yusuf Paşa

Gürcü Ağa Yusuf Paşa, Gürcü asıllıdır. Yeniçeri ocağında yetişmiştir. Zağarcıbaşı rütbesine erişmiştir. 1702’de Kul Kethüdası olmuştur. Ama Temmuz 1703’te bu görevden azledilmiştir. 11Üçüncü ve son defa Aralık 1704’te yine kul kethüdası olmuştur.

Ekim 1706’da bu görevden alınarak Resmo sancakbeyliğine ve ardından da İnebahtı sancakbeyliğine atanmıştır. 1707’de emekli yapılıp Edirne’ye yerleşmiştir.

26 Eylül 1710’da Yeniçeri Ağası görevi ve verilmiştir. Bu görevde iken Haziran 1711’de vezirlik payesi verilmiştir. Vezirliğe yeniçeri ağalığı görevinden yükseldiği için “Ağa” lakabı ile de anılmaktadır. Prut Savaşı’na katılmıştır ve bu seferde gösterdiği kahramanlıklar dolayısıyla büyük isim yapmıştır.

Ordunun bu seferden dönüşünde ordu Edirne’de iken serdar-ı ekrem olan Sadrazam Baltacı Mehmet Paşa 20 Kasım 1711’de sadrazamlıktan azledilerek yerine Gürcü Ağa Yusuf Paşa sadrazamlığa getirilmiştir.

Sadrazamlığı döneminde Gürcü Yusuf Ağa Paşa barışçı bir politik tutum göstermiştir. Bu politikaya bahane olarak Rus Çarı I. Petro’nun Rusya ile yapılan Prut Antlaşması’na riayet edeceğini; zaten ordunun savaşma gücünün kalmadığını ve mevsimin uygun olmadığını ileri sürmekteydi. Padişah III. Ahmet savaş yanlısı olup Sadrazam’ın kendini bir sefere çıkmaktan alıkoyduğunu düşünmekteydi. Bu nedenle 24 Aralık 1712’de sadrazam azledilmiştir.

Azlinden sonra Rodos’a sürülmüştür. Bu adada sürgündeyken 1713’te çıkarılan bir fermanla idam edilmiştir. III. Ahmet’in idam ettirdiği ikinci eski sadrazam olmuştur. Kesilen başı getirilerek önce 4 Aralık 1713’te Edirne’den Vidos’a gitmiş olan III. Ahmet’in otağı önünde teşhir edilmiştir. Daha sonra Ağa Yusuf Paşa’nın İstanbul Aksaray semtinde inşa ettirdiği çeşme ve mektebin yanına gömülmüştür.