Karaton Han

Karaton Han, Karaton Han, Hunların ilk krallarından biriydi.

Karaton Han, Hunların ilk krallarından biriydi.

412’nin sonlarında veya 413’ün başlarında Bizans’ın yolladığı elçi Olympiodorus of Thebes’i kabul etti.  Olympiodorus Karaton’un ülkesine deniz yoluyla ulaştı ancak söz konusu denizin Karadeniz mi yoksa Adriyatik mi olduğu belli değildir. Tarihte Batı Roma İmparatorluğu hakkında konuşulurken genelde Adriyatik denizi kastedilir, ve Olympiodorus onları Pannonian Havza’sında bir yerde ziyaret etti.

Olympiodorus anlatıyor:

” Donatus ve Hunlar ve onların krallarının okçuluk mahareti. Yazar kendisinin ve Donatus’a ve Hunlara bir görev için gönderildiğini anlatır ve denizde dolaşıp yaşadığı tehlikeler hakkında trajik bir açıklama yapar. Donatus bir yemine inanıp kandırıldı ve hukuksuz bir şekilde öldürüldü. ” 

Buradaki Donatus’un kim olduğu hakkında EA Thompson ve Hyun Jin Kim gibi bazı akademisyenler Donatus’un daha önceki bir yönetici olduğunu söylese de, Franz Altheim ve Otto Maenchen-Helfen gibi diğerleri bu varsayımı reddediyorlar.  Maenchen-Helfen, Donatus adının Roma İmparatorluğu’nda yaygın bir ad olduğunu ve Donatus’un Hunlarla yaşamak için imparatorluktan kaçan bir Romalı olabileceğini savunuyor.

Kaynak: Wikipedi