FİRDEVS ÇALKANOĞLU

Firdevs Çalkanoğlu , 1978 yılında İstanbul’da doğan sanatçı Dumlupınar Üniversitesi İşletme Fakültesini bitirdi. Ebru sanatı ile 2003 yılında tanıştı. Hattat ve Ebrucu Fuat Başar’dan  ebru dersleri aldı. 2008 yılında yeni çiçek denemelerinden feyz aldığı Yılmaz Eneş’in atölye çalışmalarına katıldı. 2008 yılında atölyesini açan sanatçı,   Fuat Başar‘dan icazetini alarak ebru eğitimi vermeye başladı.

2009 Yılı Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü ebru yarışmasında Cennet Lalesi  ile üçüncülük, yine aynı yarışmada Helezon Karanfil ile sergileme ödülüne layık görüldü. 2009’da Kültür Bakanlığı 15. Devlet Türk SüslemeSanatları Ebru Yarışması’nda  Lilyum Çiçeği adlı eseri ile başarı ödülü kazandı.

Fahri Hemşehrilik Beratı Beşiktaş Rizeliler Derneği ve Ebrulu Yaşam Derneği

Ebru sanatının geçmişten gelen tekrarlarla değil, yeniliklerle tekâmül edeceği görüşünü savunan sanatçı, özellikle çiçekli ebrularda natüralist çiçek ressamlığı akımını benimsemiştir. Geleneksel sanatımızın ruhunu bozmadan,  aslına sadık kalarak su üzerinde daha önce yapılmamış çiçekler ve özgün çalışmalar yapmaya devam etmektedir.

 

Bugüne kadar yurt içi ve yurt dışında birçok karma sergiye katılan ve 4 kişisel sergi açan Firdevs Çalkanoğlu, atölyesinde öğrenci yetiştirmeye devam etmektedir.