Belgrad’ın Fethi

Belgrad’ın Fethi, Macaristan Krallığı’nın elinde bulunan Belgrad’ın (o dönemdeki adı Nándorfehérvár) Temmuz 1521’de, Osmanlı İmparatorluğu tarafından kuşatılmasıyla başlayan ve 29 Ağustos 1521’de fethiyle sona eren süreçtir.

I. Süleyman’ın 1520 Eylül’ünde Osmanlı Padişahı olmasının ardından Macaristan Kralı II. Lajos’a gönderdiği elçinin hakaret görmesi veya öldürülmesi ve Macar kuvvetlerinin Knin’i ele geçirmesi üzerine Süleyman, Belgrad üzerine sefer düzenlemeye karar verdi. 18 Mayıs 1521 tarihinde Belgrad üzerine sefere çıkan Süleyman’ın önderliğindeki Osmanlı Ordusu, Temmuz ayında şehri kuşatma altına aldı. Sadrazam Piri Mehmed Paşa’nın komutasındaki ordu, bir ay kadar süren kuşatma sonrasında şehri ele geçirdi. Osmanlı kuvvetleri ayrıca Böğürdelen, Zemun ve Salankamen şehirlerini devlet topraklarına kattı.

Belgrad’ın kaybedilmesinden sonra zayıflayan Macaristan Krallığı, 1526’da Osmanlı kuvvetleriyle gerçekleşen Mohaç Muharebesi’ni kaybetmesi sonrasında Osmanlı İmparatorluğu’na bağlandı. Belgrad ise, 1688’deki Belgrad Kuşatması’na kadar Osmanlı egemenliğinde kaldı.